Veto brandertechniek

De veto branders bestaan uit verschillende modellen, welke voor verschillende vermogens en brandstoffen gemaakt worden.
De branders bestaan aan de binnenzijde van gietijzer. Dit is een bewuste keuze gemaakt op 45 jaar ervaring. In de moderne Veto biomassabrander worden temperaturen bereikt van 700 ºC tot 1000 ºC. Deze hoge temperaturen geven een zodanige zware belasting dat staal of RVS dat niet volhoud. Ook bevatten verschillende snelgroeiende brandstoffen zoals graan, miscanthus, stro meer chloor dan bijvoorbeeld hout. Gietijzer is beter bestendig tegen inwerking hiervan.   veto brander
 veto brander 2 De brander is eigenlijk een vergasser. Dit betekent dat de brandstof eerst door toevoer van een primaire (1e) luchtstroom tot ca. 400 ºC wordt verwarmt. Bij deze temperaturen wordt uit de brandstof gas vrijgemaakt (houtgas). Dit gas wordt door bijmenging van een secundaire (2e) luchtstroom ontstoken. Er komt dan uit de brander een houtgasvlam met temperaturen tot wel 1000 ºC.

Deze verbranding is zo optimaal dat er van hout bijvoorbeeld maar ca. 1% as overblijft.

Voor de kleinere vermogens van 30 kW - 120 kW is er voor verbranding van schoon hout een vaste luchtgekoelde brander.

 veto brander 5

 veto brander 3

 


veto brander 4

Voor moeilijker brandstoffen zoals miscantus, graan, gras, stro enz. is er een beweegbare luchtgekoelde brander. Dit is omdat deze brandstoffen vaak een zo'n lage assmelt-temperatuur hebben dat de asdeeltjes aan elkaar gaan smelten. Deze "slakken" kunnen de brander verstoppen waardoor de verbranding niet meer optimaal is. Een beweegbaar rooster van gietijzer in de brander voert deze slakken dan periodiek af naar de aslade of naar de asvijzel. Ook bij verontreiniging van de brandstof door stenen, spijkers enz. is dit erg handig.

De branders zijn horizontaal en steken in de zijkant van de ketel. Dit heeft als voordeel dat asresten aan het einde van de brander vanzelf in de aslade of asvijzel vallen en niet in de brander kunnen blijven liggen.

Vanaf 150 kW zijn de branders ook nog watergekoeld. Dit geeft een betere warmteverdeling in de brander en hierdoor bij deze grote vermogens een optimalere verbranding.

subsidie

besparing klein

BEZOEK ONZE
SHOWROOM MET EEN UITGEBREID
ASSORTIMENT
BIOMASSA KETELS
 
Subsidie

Besparingsberekening

Showroom Projecten
U bevindt zich hier: Start Veto brandertechniek

AITEC BV

Achterbergsestraatweg 128
3911 CX RHENEN
TEL: +31 317 621784
FAX: +31 317 621845
EMAIL: INFO@AITEC.NL